Ala kraftverk er det tredje kraftverket Skagerak Kraft setter i drift i løpet av et drøyt år. Oppstarten ble litt forsinket da det ikke var nok vann til å sette kraftverket i prøvedrift da det sto klart i august, men etter en våt høst snurrer nå turbinen som forutsatt.

Det er Skagerak Kraft som har bygd og eier kraftverket. Grunneier Kjell Hagerup har vært én ivrig forkjemper for prosjektet.. Sammen med kona Anbjør Thune Hagerup overtok han gården og det gamle gjestgiveriet Øylo på midten av 90-tallet.

Da vi overtok oppdaget vi at det var fall som vi kunne være med å utnytte til kraftverk, fortalte han under åpningen. Da begynte vi å jobbe med det og jeg har vært på utallige møter og seminarer i årene siden vi overtok, minnet han tilbake under åpningen.

Skagerak Kraft satt på størstedelen av fallrettighetene i Ala, men Hagerup-familien  satt også på rettigheter som nå er leid ut til Skagerak.

Kraftverket ligger rett ved europavei 16 i Vang kommune. Størstedelen av vannveien på 1200 meter er boret inn i fjellet og opp til inntaket som ligger 345 høydemeter lenger opp. Det får en årlig middelproduksjon på 17,4 GWh, tilsvarende forbruket til cirka 870 husstander. 

Ala er det siste av tre kraftverk som Skagerak kraft har bygd de siste årene. Gjuvåa i Tuddal ble satt i drift for et drøyt år siden, det samme ble nye Dalsfoss kraftverk. Til sammen gir de tre kraftverkene drøyt 40 GWh ny fornybar kraftproduksjon.

8. november og 2. desember åpnet Skagerak Kraft henholdsvis Dalsfoss kraftverk i Kragerø og Ala kraftverk i Vang i Valdres.