- Det er veldig mange dyktige personer på den listen, så det er både overraskende og hyggelig å bli nominert, sier Mathilde Berg. 

Berg jobber som miljørådgiver, og har bakgrunn fra NVE. Hun har hovedfag i biologi fra Universitetet i Tromsø. I Skagerak Kraft jobber hun med ulike oppgaver knyttet til miljø i vassdragene hvor Skagerak er regulant, og hun har vært miljøkoordinator under byggingen av nye Dalsfos kraftverk og Gjuvåa kraftverk. 

For andre gang

«Årets Kraftkvinne» deles ut for andre gang. I 2020 var tre av de nominerte ansatt i Skagerak, i selskapene Skagerak Kraft og Skagerak Nett (nå Lede), men prisen gikk til administrerende direktør ved Salten Kraftsamband, Liina Veerme.

Listen over de nominerte teller 48 navn i år, mot 56 i fjor.

– Vi er godt fornøyd med antall nominasjoner. Det kunne helt sikkert ha vært flere, men det er god kvalitet på nominasjonene, og det er ekstremt mange flinke kraftkvinner! Ekstra gøy er det å se at rundt halvparten av de nominerte er nominert av menn i bransjen, sier styreleder Line Drange Ruud i Kraftkvinnene, til bransjenettstedet Europower.

For å bli nominert må man være kvinne, jobbe i fornybarbransjen, være faglig dyktig, dele kunnskap og bidra til å skape innovasjon og vekst i sitt selskap. Årets kraftkvinne skal ha bidratt til å forme fornybarbransjen. 

Håper på enda flere 

Kraftkvinnene er et nettverk for kvinner i fornybarnæringen, og teller nå over 700 medlemmer fra hele landet. 

– De kandidatene som er på listen er gode kandidater, og det er veldig gledelig at det nomineres en del rene fagpersoner og ikke bare ledere. Vi har presisert at det å være leder i et selskap absolutt ikke er et kriterium for å bli kåret til Årets Kraftkvinne. Til neste år håper jeg at vi får enda flere nominasjoner fra alle «lag» av Kraftkvinner. Der vi har aller mest å gå på når det gjelder kvinneandel er på fagarbeidernivået, sier styreleder Line Drange Ruud til Europower.

Årets Kraftkvinne-jury består av sosiolog Anne Grete Solberg, sivilingeniør Bjarne Børresen i Multiconsult, sivilingeniør og styreleder Bjarne Aamodt i iStyrelsen, filosof og seniorforsker Henrik Syse i Prio og konsernsjef Jannicke Hilland i BKK.

Prisen deles ut 16. februar av Olje- og energiminister Marte Mjøs Persen.